Elakadt? Mi segítenünk! – Gyakori kérdések és válaszok!

Nem egyszerű a jó nyílászáró megválasztása és számos kérdés felmerülhet közben.

Ebben kívánunk segíteni néhány összegyűjtött információval.

PONTOSAN MIT TARTALMAZ A NYÍLÁSZÁRÓK ÁRA?

Komplett tok és szárnyszerkezetet, az üvegezést, a vasalatot és felületkezelést, valamint kültéri esetén a megfelelő mennyiségű kilincset. Az ablak vagy ajtó ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, kőművesmunkát, külső és belső párkányokat, takaróléces helyreállítást (szegőléc), redőnyt, szúnyoghálót és egyéb árnyékolástechnikát.

HOGYAN HATÁROZZAM MEG EGY NYÍLÁSZÁRÓ: AJTÓ, ABLAK NYITÁSIRÁNYÁT?

Állandó félreértések tárgyát képezi a nyílászárók nyitásirányának megállapítása. Ezért nagyon röviden és egyszerűen szeretnénk tisztázni a kérdést. Az adott nyílászáróval –beltéri ajtóval, bejárati ajtóval, ablakkal- szemben állva, belülről nézve, a pántok -zsanérok- elhelyezkedését kell figyelni, tehát az adott nyílászáró melyik oldalán helyezkednek el, amikor nyitjuk azt! Amennyiben a jobb oldaldalon találhatóak a pántok, jobbos az ajtó vagy ablak. Ezt jobb kézzel, jobb oldalra húzva, „magunkra nyitjuk” a pántfelőli oldalról. Amennyiben nem a pántfelőli oldalról tekintünk egy jobbos ajtót, értelemszerűen a balkezünkre esnek a pántok, ettől még az ajtó jobbos marad, hiszen nem a megfelelő oldalon állunk –nem is látjuk a pántokat-, így a helységbe éppen „benyitunk”. (És persze megint más, ha az általánostól eltérő módon, kifelé nyíló szerkezettel van dolgunk.)

Jobbos ajtó: A pántfelőli oldalon állva a pántok a jobb kezünkre esnek.

Balos ajtó: A pántfelőli oldalon állva a pántok a bal kezünkre esnek.

HOGYAN KÉSZÜLJEK A NYÍLÁSZÁRÓ BEÉPÍTÉSRE?

A munkafolyamat kivétel nélkül zajjal és porral jár! Azon helységekben, ahol a nyílászáró csere megvalósul, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót lefedni. A nyílászáró előtti részeket pedig kérjük kiüríteni a hozzáférhetőség végett. Amennyiben a parkolás nehezen megoldható a környéken, kérjük, gondoskodjon a megfelelő parkolóhely biztosításáról szakembereink számára! A nyílászárók szállítása, mozgatása megterhelő és balesetveszélyes!

MI TÖRTÉNIK A KIBONTOTT ABLAK ÉS AJTÓ RÉSZEIVEL?

A kibontott, elöregedett nyílászárókat kérés esetén költségtérítés ellenében elszállítjuk.

MIÉRT SZÜKSÉGES KŐMŰVESMUNKA?

Az ablak és ajtó cseréje során a belső és külső falrészek burkolata sérülhet (a falrészek állapotától függően). Helyreállítása sajnos kőművesmunkát von maga után. Nyílászáróink a helyreállítástól függetlenül 100%-ig ellátják funkciójukat! A kőművesmunka csupán esztétikai helyreállítás.

A nyílászáró beépítés tartalmaz kőművesmunkát?

Nem, de igény esetén megszervezzük, hogy már bevált szakemberek végezzék el a keletkezett károk javítását (vakolás, helyreállítás). Mindenképpen érdemes előre kalkulálni kiegészítő kőművesmunkával.

TÉLEN IS ELKÉPZELHETŐ AZ ABLAKCSERE?

Elképzelhető, sőt ajánlott, hiszen már azon a télen élvezheti az új nyílászárók kiváló hőszigetelését! A beépítők szerkezetről szerkezetre haladva veszik ki és teszik a helyükre az új nyílászárókat. Egy ablak kiemelése és az új helyére tétele között pedig maximum 10-15 perc lehet, ami egy kiadós szellőztetéssel egyenértékű. A nyáron használatos purhabot, télen használatos purhabra cserélik, így a szerkezetek rögzítése sem jelent problémát, a száradást követően a beépítési hézagot gond nélkül eltömíti -10 C°-ig.

MIT JELENT AZ AUTOMATA KÜSZÖB?

A korszerű ajtóknál, esztétikai és akadálymentesítési megfontolásból, egyre ritkább a hagyományos, úgynevezett átlépő küszöb. Ehelyett, ha a helyiség funkciója megkívánja az ajtólap aljába süllyesztett, láthatatlan automata küszöb teljesít szolgálatot. Az ajtó becsukásakor automatikusan ereszkedik a padlóra, vagyis előnye, hogy semmi nem látszódik belőle, nem képez akadályt a padlón. A gumírozott felülete nagyfokú szigetelést biztosít, legyen szó hő-, szag- és hangszigetelésről.

SZERELNEK REDŐNYT IS A NYÍLÁSZÁRÓKHOZ?

Igen, természetesen. Igény esetén redőnyt, zsalugátert, spalettát és szúnyoghálót is lehetséges rendelni nyílászárói mellé.

MI AZ A BEÉPÍTÉSI MÉLYSÉG?

A nyílászáró profil vastagságát jelenti. Ahogy növeljük a mélységet, javul az ablak, ajtó hő- és hangszigetelése.

MI AZ A PROFIL?

A profil az a része a nyílászáróknak, amit a köznyelv keretként, illetve tokként ismer. Ebben helyezkedik el az üveg, és az ablakműködéshez szükséges vasalatok. A pontos méretezés és illesztés elengedhetetlen a jó záródás érdekében, ami az általunk forgalmazott termékeknél teljes mértékben megoldott és ellenőrzött!

MIT TUDHATUNK A BIZTONSÁGI ÜVEGRŐL?

A biztonsági üveg szerkezete egy szendvics panel. Több rétegben történő üvegek ragasztásával érik el a megfelelő üvegvastagságot. Az üveglapok közé ragasztó vagy biztonsági fólia kerül. A rétegrendet általában a lakossági felhasználás során a funkció határozza meg. Nagy előnye, hogy nincs szükség védőrácsra a lakás megóvásának érdekében, továbbá jól szigeteli a hőt és hangszigetelése is jobb.

MIÉRT ALKALMAZZÁK AZ ARGONGÁZT?

A földön fellelhető gázok mennyiségét tekintve a 3. leggyakrabban előforduló, színtelen és szagtalan nemesgáz. Reakcióképessége igen alacsony, ezért adott esetben ideális hőszigetelőként is funkcionálhat. Az ablak üvegrétegei közé töltve az argongáz lassítja az üvegrétegek közötti hideg vagy éppen meleg levegő áramlását.

RÉS AZ AJTÓLAP ALATT?

Átlagosan egy beltéri ajtó ajtólapja alatt 5-10 mm-es rés található. Érdemes szellőzésként tekinteni erre a résre, hiszen egy egyedi gyártású beltéri ajtót nem biztos, hogy érdemes szellőzőráccsal elrondítani.

MI AZ ÁTJÁRÓTOK?

Az átjárótokra tekinthetünk úgy is mint egy ajtószárny nélküli ajtóra. Ilyen esetekben az ajtónak mindössze a tokja kerül legyártásra a lap nem. Az ilyen jellegű ajtótokok szerkezeti felépítése semmiben nem tér el, egy hagyományos beltéri ajtó tokjától, leszámítva a záráshoz szükséges alkatrészeket: gumitömítés, ajtópánt, zárnyelv, fogadólemez és így tovább. Ezt a megoldás többnyire esztétikai megoldásként szokták alkalmazni, hogy a falnyílás ne pusztán falnyílás legyen, az élek ne sérüljenek olyan könnyedén.

MIKOR KERÜLHETNEK BEÉPÍTÉSRE A BELTÉRI AJTÓK?

Az utólag szerelhető ajtók esetén, a beltéri ajtók elhelyezése az utolsó munkafázisok közé tartozik. Amint a festő és burkoló befejezte a munkát, érdemes beépíteni az ajtókat. Ettől függetlenül a beltéri ajtó megrendelése ne az utolsó pillanatra legyen hagyva! Számoljunk a gyártási és szállítási idővel.

MIT ÉRTENEK U-ÉRTÉK ALATT?

Egy ablak hőszigetelése a tok anyagától, az üvegezéstől, és a tömítéstől függ. Egy ablak szigetelési paramétere az U-érték. Minél kisebb a szám értéke, annál jobb a hőszigetelés.

Uf = U frame – az ablakkeret U-értéke

Ug = U glass – az üvegezés U-értéke

Uw = U window –a teljes ablak U-értéke

Cégünk a kettő és háromrétegű külső nyílászárók esetében CE minősítés általi teljesítménynyilatkozatot ad ügyfeleinek, ami tartalmazza a nyílászáró hőszigetelési adatait.