Aszimmetrikus szöges ablakokA fa nyílászárók előnyeit már évszázadok óta ismerik és használják szerte a világon. Ezek a természetes anyagokból készült szerkezetek nemcsak esztétikailag vonzóak, de számos olyan funkcionális előnnyel is rendelkeznek, amelyek a műanyag alternatívákhoz képest előnyösek lehetnek. A fa alapú nyílászárók hőszigetelési képessége kiemelkedő, mely hozzájárul az energiatakarékos otthonok kialakításához, továbbá légáteresztő tulajdonságuk révén elősegítik a természetes légcserét, így javítva a beltéri levegő minőségét.

A műanyag nyílászárókkal szemben a fa természetes anyaga miatt rendkívül tartós, és megfelelő karbantartás mellett évtizedekig megőrzi minőségét és funkcióit. Továbbá, a fa fenntartható forrásból is származhat, ami környezetbarátabb opciót jelent, mivel a faanyag megújuló forrás, és az élettartama végén biológiailag lebomlik, szemben a műanyag nyílászárók sokkal hosszabb lebomlási idejével.

A fa nyílászáróknak hangszigetelő képességük is kiváló, ezzel is növelve a komfortérzetet az otthonokban és az irodákban egyaránt. A műanyag alternatívák gyakran kevésbé hatékonyak ezen a területen. Emellett a fa, mint természetes anyag, változatos textúrájával és színvilágával egyedülálló esztétikai hatást képes létrehozni, amit a műanyag nyílászárók csak korlátozottan tudnak utánozni.

.

A fa és a műanyag nyílászárók költségeinek összehasonlítása

A fa nyílászárók kezdeti vásárlási ára magasabb lehet, mint a műanyag ablakoké, de hosszú távú beruházási szempontból megfontolandóak. A fából készült ablakok átlagosan 20-30%-kal kerülnek többe kezdetben, azonban értékük idővel kevésbé csökken, mint a műanyag alternatíváké.

Nyílászáró típusa Kezdeti árkategória Értékcsökkenés 10 év után
Fa nyílászáró Magas Alacsony
Műanyag ablak Közepes Magas

Minőségi és élettartam szempontjai

A fából készült ablakok minősége gyakran magasabb, mint a műanyag ablakok és hosszabb élettartammal rendelkeznek. A minőségi fa nyílászárók akár 50-60 évig is szolgálhatnak megfelelő karbantartás mellett, szemben a műanyag ablakok 30-40 éves élettartamával. A minőségi tanúsítványok, mint az ISO vagy FSC, tovább erősíthetik a fából készült termékek értékét.

Nyílászáró típusa Várható élettartam Minőségi tanúsítványok
Fa nyílászáró Max 60 év ISO, FSC
Műanyag ablak Max 40 év Kevesebb

Az értéket a karbantartás és a javítások alacsonyabb költségei is növelhetik. A fa nyílászárók esetében esetlegesen szükséges helyreállítás általában egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a műanyag ablakoknál.

Az anyagok fontosságának megértése

A nyílászárók kiválasztásánál az anyagok tulajdonságai meghatározóak lehetnek a hosszú távú elégedettség és a funkcionális előnyök szempontjából.

 

Természetes anyagok előnyei

Fa ablakok esetében a természetesség és az autentikus természetes hatás kiemelkedő. A fa egy megújuló nyersanyag, mely hosszan tartó szépséget biztosít. A természetes anyagok szabályozzák a lakótér légkörét, lélegző tulajdonságuk révén segítik a pára egyensúly fenntartását. Fontos paraméterek, amelyek a fa ablakokat előnyösebbé teszik:

 • Hőszigetelés: A fa jelentősen jobb hőszigetelő, mint a műanyag vagy az alumínium.
 • Környezetbarátság: A fa újrahasznosítható és karbonsemleges választás lehet.

 

 

Műanyag és alumínium nyílászárók összehasonlítása

Műanyag ablakok gyakran gazdaságosabb választásnak tűnhetnek, de tartósság és szigetelés terén általában alulmaradnak a fával szemben. Alumínium nyílászárók előnyei közé sorolható a tartósság és az időjárás-állóság, azonban a szigetelési képességük nem éri el a fa nyílászárók szintjét. Hogy ezeket az előnyöket mind élvezhessük, a kettő ötvözete a legkézenfekvőbb. Amikor az anyagokat hasonlítjuk össze, fontos szem előtt tartani:

 • Fenntartási költségek: A fa ablakok rendszeres karbantartást igényelnek, míg a műanyag nyílászárók költségesebbek lehetnek hosszabb távon az alacsonyabb energiahatékonyság miatt.
 • Hosszú távú tartósság: Fa nyílászárók megfelelő karbantartással évtizedekig megőrzik minőségüket.

Fenntartási tényezők és karbantartás

Fa nyílászárók és műanyag alternatívák közötti választás során fontos szempont a fenntartási kötelezettségek és a karbantartás könnyűsége, valamint a termékek tartószerkezeti garanciái.

 

Tisztítási és karbantartási elvárások

fa nyílászárókat rendszeresen kell karbantartani, amely magában foglalja a tisztítást és az esetleg szükségessé váló ápolási munkálatokat. A tisztításhoz elegendő a szappanos víz és a puha rongyok használata, míg az ápolás puha rongyot és ápoló anyagot kíván. Ez utóbbi csupán annyiból áll, hogy a tiszta felületet áttöröljük a folyadékba mártott anyaggal. Az ellenőrzött, minőségi vasalatokkal hozzájárulhatunk a jobb betörésvédelemhez.

Ezzel szemben, műanyag nyílászárók ritkább és egyszerűbb karbantartást igényelnek. A tisztításuk gyors, általában csak nedves ronggyal való letörlést követel meg, és nincs szükségük más felületkezelésre. A vasalatok itt is alapvető szerepet játszanak a nyílászáró hosszú távú funkcionalitásának megőrzésében.

 

Tartószerkezeti garanciák

fa nyílászárók esetében a garancia leginkább a faanyag minőségétől függ. A magas minőségű fa ablakok hosszú távon is megőrizhetik szépségüket és szerkezeti integritásukat, amennyiben az előírt karbantartási munkálatokat betartják. A garanciák általában 5-10 év között mozognak, de figyelembe kell venni a különleges körülményeket, mint például a klíma hatásait.

Műanyag nyílászárókat gyakran 10 év feletti garanciával kínálják, ami főként a műanyag anyag öregedési jelenségeivel és az alacsonyabb karbantartási igényekkel kapcsolatos. Ezen időszak alatt a műanyag nyílászárók általában kevésbé igényelnek ‌takarítást vagy karbantartást, így ebből a szempontból hosszú távú költséghatékonyságot biztosíthatnak. Ez azonban az egyéb járulékos költségek mellett elenyésző.

Az ablakok teljesítményének szempontjai

A fa nyílászárók teljesítőképessége kulcsfontosságú az épületek energiatakarékossága és a beltéri kényelem szempontjából. Számottevő előnyökkel bírnak hő- és hangszigetelés, valamint légáteresztés és UV-védelem terén.

 

Hő- és hangszigetelési képességek

Fa nyílászárók jelentős előnyei közé tartozik az ug értékük, ami az ablak hőszigetelési teljesítményét jelöli, valamint a hőszigetelő képesség és hangszigetelés szempontjából is előnyösebbek. A fa természetes szigetelő anyagként működik, csökkentve a hőátbocsátás mértékét és növelve a hőszigetelés hatékonyságát.

 • Hőszigetelés: Fa nyílászáróknak alacsonyabb a hőátbocsátási tényezőjük, ami csökkenti a hőveszteséget.
 • Hangszigetelés: A vastagságuk és az anyagszerkezetük révén jobban elnyelik a környezeti zajokat, ezáltal csökkentik a külső zaj behatolását az épületbe.

 

Légáteresztés, szellőzés és UV-védelem

A légáteresztő képesség és a szellőzés kulcsfontosságúak a beltéri levegő minősége szempontjából. A fa nyílászárók megfelelően karbantartva megőrzik a természetes lélegzőképességüket, ami hozzájárul egy egészséges beltéri klíma fenntartásához. A megfelelő szellőztetéssel a fa nyílászárók hozzájárulnak a páratartalom szabályozásához és az épületben lévő friss levegő áramlásához.

A fa ablakokat gyakran UV-védő rétegekkel látják el, így csökkentik az UV sugárzás behatolását, amely károsíthatja az otthoni bútorokat és felületeket. Ezt kiegészítő UV-védelemmel, a fa nyílászárók hozzájárulnak az otthoni értékek védelméhez.

 • Légáteresztő képesség: Fenntartják a falak lélegzőképességét, segítve az egészséges beltéri légkört.
 • Szellőzés: Lehetővé teszi a hatékony szellőztetést, hozzájárulva az otthon komfortjához.
 • UV-védelem: Speciális bevonatokkal ellátva védik az otthon belső terét az UV-sugárzás káros hatásaitól.

Környezetvédelem

A fa nyílászárók előnyben részesítése környezetvédelmi szempontból fontos döntés lehet. A fa megújuló erőforrás, melynek felhasználása kisebb ökológiai lábnyomot eredményez, mint a műanyag gyártása és újrahasznosítása.

 

Megújuló anyagok

 • Fa: Szén-dioxid megkötésfenntartható erdőgazdálkodás által támogatott
 • Műanyag: Származik fosszilis alapanyagokból, amelyek nem újulnak meg

 

Termelési folyamat

 • Fa: Energiaigénye alacsonyabb, mint a műanyagnak
 • Műanyag: Gyártása nagy energiafelhasználással jár és sok esetben veszélyes kemikáliákat használ

 

Hulladékkezelés

Fa nyílászárók esetében a termék életciklusa végén a fa biológiailag lebomlik, vagy akár energiaként is felhasználható. Ezzel szemben a műanyag nyílászárók újrahasznosítása bonyolultabb folyamat és sokszor csak a hulladéklerakókban végzik.

 

Élettartam

A fa nyílászárók megfelelő karbantartással hosszú élettartamot biztosíthatnak, amely csökkenti azok gyakori cseréjének szükségességét és így a környezeti terhelést.

A fa nyílászárók környezetbarát alternatívát jelentenek a műanyag változatokhoz képest, és fontos szerepet játszanak a fenntartható építészetben.